Punsch

Kronan Svensk Punsch

Likör

Kronan Punsch är en romlikör med rom från Ost- och Västindien. Rom från Indonesien kallas för Arrak och har alltsedan 1700-talet varit en del av svensk gastronomi och dryckeskultur.


Den kan med fördel serveras sval men kan även avnjutas rumstempererad. Prova även Kronan i cocktails, det finns en mängd internationella klassiska cocktails från 1920 och 30-talet som gjordes med Svensk Punsch. Men brova Svensk Punsch med Tequila, Mezcal, Rye whiskey, Gin, Ro, Aquavit eller i praktiken vilken sprit som helst och det kommer att fungera!


Namnet Punsch tros härstamma från de fat kallade puncheon som oftast användes för handel med sprit. En annan trolig förklaring kan vara att ordet panch som på sanskrit och farsi betyder fem och som anses syfta på de fem ursprungliga ingredienserna arrak, vatten, socker, citron och té.

En viktig del i Punsch är arrak som är ett sockerrörsdestillat destillerat i enkelpanna. Fermentationen sker i öppna jäskar i flera olika steg och för att påbörja jäsningsprocessen tillsätts ett rött ris vilket bidrar till arrakens unika smakkaraktär. I kina började man destillera ris redan för 3000 år sedan så metoden att använda ris till jäsningsprocessen var naturlig även på Java där många av destillatörerna tillhörde kinesiska familjer.

Historien om svensk punsch går tillbaka till 1733 då det svenska Ostindiska Kompaniet började importera den viktigaste ingrediensen - sockerrörsspriten Batavia Arrak. Sedan dess har punsch haft en unik plats i den svenska kulturen. Ursprungligen blandades punsch genom att värma socker, vatten, arrak, citron och lite the under värme och den serveras då varm. Men med de buteljerade kommersiella

versionerna som kom runt 1840 blev det vanligare att servera punschen kyld. Kring sekelskiftet uppstod en mängd olika varianter där citronjuicen byttes ut mot andra syrliga inslag för att kunna producera en mer stabil produkt. Ofta användes starkviner och arrak i kombination med annan starksprit för att skapa en egen smakprofil. Under första världskriget kunde ingen arrak importeras vilket drabbat punschproduktionen hårt. De därefter följande förbuden mot alkohol och förstatligande av alkoholproduktion gjorde att dryckesvanor och mångfald försvann. Vid början av 1920-talet hade svensk punsch funnit sin väg till Amerika, där det blev en viktig ingrediens i många klassiska cocktails, så även här i Sverige. I tumultet av förbud och globala krig försvann punschen från den Amerikanska marknaden tills lanseringen av Kronan Svensk Punsch under 2012. Kronan punsch är i dag den mest säljande svensktillverkade punschen i världen sedan de övriga stora varumärkena inte längre produceras i Sverige och därmed inte kan använda betäckningen "Svensk Punsch".


Smak

Kronan Svensk Punsch erbjuder en rik, fyllig romsmak med komplexa toner av kola, rök, melass, arrak och läder. Kronan är en blandning av finaste Batavia Arrak från Indonesien samt rom från Jamaica och Guyana. Detta ger en elegant och fyllig smak där rom från Ost- och Västindien blandas i en fin balans.

Produktdetaljer

Artikelnummer
12127
Pris
1x700ml á 0,00 kr
Antal styck per förpackning
12
Förpackning
Flaska 700ml
GTIN
07350048361131
Alkohol
26%
Lager och Leverans info
10+ kvar för - omgående leverans
Ursprung
Europa > Sverige

Liknande artiklar

Nyhet
Pomello Aperitif
Velvet Falernum
Likör
Velvet Falernum 11%

Foursquare Distillery

Giffard Lychee
Creme de Peche
Fruit de la Passion
China China Amer
Cassis Noir de Bourgogne
Cocoa White /Blanc